Met je vork kun je het voedselsysteem veranderen

Ekomenu

 

Maaltijdboxen doen méér dan het bieden van gezonde en smakelijke voeding. Ze bieden een duurzaam alternatief en zetten het voedselsysteem op zijn kop. “Echte verandering kun je alleen tot stand brengen vanuit de voeding die daadwerkelijk wordt gekocht.”

In de supermarkt halen we de kassa “niet heelhuids”, zegt Jack Stroeken, oprichter en CEO van EKOMENU. “Onze lichaam en geest zijn niet tegen het aanbod opgewassen.”

Het ingenieuze bombardement aan verleidingen dat de supermarkt op ons afvuurt, is ons te machtig. Voor je het weet kom je thuis met producten die een te grote belasting zijn voor onze gezondheid én portemonnee. We kopen voedsel dat we niet echt nodig hebben en dat we later, als de houdbaarheidsdatum is verlopen, vaak weer weggooien.

Stroeken: “Ik leerde in mijn eerdere werk in de levensmiddelenbranche dat het bij gedragsverandering van de consument niet alleen gaat om nieuwe informatie. Je kunt consumenten alternatieven aanbieden, maar er is altijd nog een verschil tussen wat ze weten dat goed voor ze is, en wat ze daadwerkelijk kopen. Er bestaan al veel niche-oplossingen zoals voedsel van de boer en biologische voeding. Ik ben lang bezig geweest om dat soort oplossingen meer mainstream te maken. Maar echte verandering kun je alleen tot stand brengen vanuit de voeding die daadwerkelijk wordt gekocht. Met je vork kun je je gezondheid, maar ook het voedselsysteem veranderen.”

Van variatie tot vegan, koolhydraatbewust of eiwitrijk

Met de boxen van EKOMENU wordt daarop ingespeeld. Via Mijn Persoonlijk Menu kan elk huishouden volledig zijn eigen weekmenu samenstellen. Elke week zijn er 25 nieuwe seizoenrecepten die passen bij 13 verschillende lifestyles. Je kunt uit al die recepten ook gewoon kiezen wat je lekker vindt. Alle ingrediënten zijn biologisch en komen zonder tussenschakels van de boer. Je bepaalt zelf de hoeveelheden per gerecht en krijgt de boxen thuisbezorgd.

Stroeken: “Maaltijdboxen zijn de ideale ingang tot een gezond voedselsysteem. Alle aspecten zitten erin. Met de ingrediënten volgen we de seizoenen en doordat we met een lidmaatschapsmodel werken, weten we wat we nodig hebben en is er nauwelijks verspilling. We steunen de lokale biologische boeren en stoten 35% minder CO2 uit. Uiteindelijk zijn onze klanten niet duurder uit want als je naar de supermarkt gaat, geef je te veel geld uit. Doordat wij geen voorraden hoeven aan te houden kunnen we de prijs bovendien laag houden.”

Voel-je-lekker-engergiek
Voel-je-lekker-engergiek

De kracht van samen

EKOMENU werkt samen met partners om consumenten en medewerkers te stimuleren tot een gezonde lifestyle. In september start het Voel je lekker Energiek 28 dagen programma. Hierin gaan deelnemers variëren en experimenteren met hun weekmenu. Onder begeleiding van onze diëtistes en chefs ervaar je hoe leuk en lekker gezond eten kan zijn en wat voeding met je doet. Na corona kan niemand meer ontkennen dat gezonde en biologische voeding invloed heeft op je immuunsysteem.

Inschrijven kan via www.voeljelekker.nl.

Voeding als medicijn

EKOMENU zet voeding ook in voor afslanken of diabetes-omkeer programma’s. Zo ondersteunen we TNO en de stichting Je Leefstijl als Medicijn met boxen, recepten en kennis op voedingsgebied. Je Leefstijl Als Medicijn-oprichter Wim Tilburgs: “Met EKOMENU hebben we een partner gevonden met het hart op de goede plaats. Maaltijdboxen maken de keuze voor een bepaalde leefstijl, zoals het ketogeen menu, een stuk makkelijker doordat je niet steeds zelf hoeft na te denken over de menu’s en op zoek moet naar de bijpassende ingrediënten. Dat we de afvalbergen en CO2-uitstoot op deze manier helpen terugdringen en de lokale biologische boeren steunen, zijn prachtige bijkomstigheden.”

Voel je lekker
Voel je lekker